Het heerst! Keelpijn en nog wat andere ellende. Een pijnlijke keel kan echt vervelend zijn en behoorlijk wat energie vreten. Zeker als het ook nog met koorts gepaard gaat. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke remedies die je kunnen helpen om de pijn te verzachten en sneller te genezen. Hier zijn 10+ effectieve tips:

Voor in de acute fase:…

Honing en Citroen; de alcoholvrije grog🍯🍋

Een huismiddeltje dat ik vroeger al kreeg als ik keelpijn had… met daarbij het advies het zo heet mogelijk te drinken… Honing werkt als een natuurlijke antibacteriële stof en citroen is rijk aan vitamine C. Voeg een eetlepel honing en het sap van een halve citroen toe aan warm water voor een kalmerende drank.

honing en citroen voor grog bij keelpijn

Saliethee 🌿

misschien wel gewoon uit de tuin?

Salie heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Maak een thee van verse of gedroogde salieblaadjes en gorgel hiermee of drink het ter verlichting.

Kamillethee 🌼

heb je er nog een theezakje van liggen?

Kamille is bekend om zijn verzachtende en ontstekingsremmende werking. Drink kamillethee of gebruik het om te stomen voor extra verlichting.

Gorgelen met Zout Water

altlijd in huis toch!

Los een halve theelepel zout op in een glas warm water en gorgel hiermee. Dit kan helpen om bacteriën te doden en de pijn te verminderen.

agrimonie zangerskruid bij keelpijn

Agrimonie

speciaal voor als je je stem kwijt bent of schor…

Agrimonie is een wat onbekender kruid. Het wordt ook wel ¨zangerskruid” genoemd. De naam zegt het al. Een heel fijn kruid om als thee te drinken als je een schorre keel hebt of je stem kwijt bent.

Gemberthee ☕️

voor als je het ook koud hebt….

Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Kook een paar schijfjes verse gember in water, voeg honing toe, en geniet van een verzachtende kop thee. Bovendien heeft het een verwarmend effect op je lichaam.

Knoflook 🧄

doe het door je eten omdat thee ervan niet te doen is….

heb je eetlust, verwerk dan verse knoflook in je eten. Knoflook heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen. Op die manier kun je je immuunsysteem een stukje ondersteunen.

Appelciderazijn 🍏

voor als je even niks anders in huis hebt

Appelciderazijn heeft antimicrobiële eigenschappen. Meng een eetlepel appelciderazijn met warm water en honing voor een verzachtende drank.

Pepermunt 🌿

voor als je ook snottert…

Pepermunt bevat menthol, wat een verkoelend effect heeft en pijn kan verlichten.

Je kan verse of gedroogde pepermunt in heet water doen of voeg een druppeltje pepermuntolie toe aan een kom heet water en inhaleer de stoom. (zorg dat de stoom niet te heet is om verbranding te voorkomen en houd liefst je ogen dicht als je boven de kom hangt)

Zink zuigtabletten

voor als je met bovenstaande tips niks hebt, maar wel doorgelezen hebt!

Zink is een van de mineralen die nodig zijn in een goede weking van je immuunsysteem, een van de functies is het stimuleren van de ¨natural killer cellen” Een soort “Pacman”cellen die virussen en bacterien “opeten¨.

Voor je algehele weerstand

Echinacea 🌸

de prachtige rode zonnehoed, zet ‘m ook in je tuin!

Echinacea is een kruid dat je immuunsysteem kan stimuleren. Neem 3x daags echinacea tinctuur voor maximaal 3 weken. En hoe prachtig het ook op theeverpakkingen prijkt, de werkzame stoffen worden vooral overgedragen in alcohol en vele malen minder in water. Gebruik je medicatie die bewust je weerstand verlaagt? Overleg dan eerst met je arts of het verstandig is om Echinacea te gebruiken.

vlierbes keelklachten weerstand

Vlierbessensiroop 🍇

een van mijn favorieten

Vlierbessen hebben antivirale eigenschappen. Neem vlierbessensiroop om je immuunsysteem te versterken en de duur van je keelpijn te verkorten. Je kan het ook met warm water aanlengen.

Algemene tips

Vochtige Lucht 💨

Gebruik een luchtbevochtiger in je kamer om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan helpen om je keel vochtig te houden en irritatie te verminderen.

Eet licht verteerbaar eten!

Doordat je lichaam ergens anders orde op zaken aan het stellen is, staat je spijsvertering op een lager pitje. Dat kun je onder andere merken aan het feit dat je misschien minder honger hebt dan anders of uberhaupt geen zin hebt in eten. Eet daarom liever even geen vlees, hooguit kip. Dat is lichter verteerbaar. Eet daarom warme, lichte kost, soepen zijn een aanrader, zeker met veel groente erin. En: Oma’s kippensoep is geweldig! De stoffen uit de botjes en het kraakbeen doen ook goede dingen voor je.

Neem rust!

misschien wel de allerbelangrijkste!

Ja, ik weet het. Je moet vanalles en werken en nee, je hebt helemaal geen tijd om ziek te zijn. Helaas denkt je lichaam daar heel anders over en is rust echt key! Lekker veel slapen en rusten.

Te vaak heb ik gezien dat mensen half ziek en uit schuldgevoel sneller aan het werk gaan. En ja, daar deed ik in het verleden ook aan mee. Totdat ik doorhad dat ik daarmee mezelf, mijn omgeving en mijn collega’s tekort deed.

Wanneer weer aan het werk?

Pas als je je huishouden weer normaal kan doen. Dus zonder extra zitten omdat je buiten adem bent, dat het zweet je nog uitbreekt of dat je halverwege de dag toch nog weer een tukkie wil doen omdat je zo moe bent. Kortom, als het je weer net zo makkelijk afgaat als daarvoor en het op weer orde hebt.

 

Jaarprogramma De Tao van Cerridwen

De Tao van Cerridwen het jaar programma over gezonder en gelukkiger oud worden, Natuurlijk! Leer je onderandere hoe je allerlei kwaaltjes en kwalen natuurlijk kan ondersteunen.

Nieuwsgierig wat nog meer in het jaarprogramma zit? Klik hier

.

 

 

Disclaimer: de hierboven genoemde tips zijnvan algemene aard en in het algemeen veilig. Dit betekent niet dat ze altijd passend zijn of als vervanging kunnen dienen van medisch advies. Blijf je klachten houden of heb je sowieso al andere gezondheidsklachten, ga dan naar een arts of gezondheidsspecialist met kennis van zaken en kijk samen naar een advies op maat.