Heerlijke koele drankjes voor een warme dag die er nog feestelijk uitzien ook. Wat wil je nog meer!
Met koel, bedoel ik niet ijskoud, hoewel dat op warme dagen wel verleidelijk kan zijn. In Ayurveda wordt (ijs)koud afgeraden omdat dit je agni (spijsverteringsvuur) negatief beïnvloed. Kort door de bocht gezegd kan ie plat gaan. Vergelijk het met een kampvuurtje waar je een plens koud water op gooit, dan moet je ook flink je best doen er weer een goed vuur van te maken. Aangeraden wordt te drinken op kamertemperatuur of op dezelfde temperatuur als je eten. (Dus beter een kop thee bij je warme maaltijd dan een glas koude melk.)
Natuurlijk kun je altijd water drinken en daarover is op zich al veel beschreven in Ayurveda, maar daarover later een keer meer.
Waar het nu vooral over gaat is wat je drinkt als je iets wil wat iets feestelijker is dan gewoon een glas water en dat niet bomvol suiker zit zoals frisdrank.
Het meest simpele is gewoon je water te verrijken met specerijen, kruiden, bloemen of fruit. Het ziet er fantastisch uit, het geeft een lekkere smaak en je kan eindeloos variëren.
Klassiekers
Als eerste een paar echte klassiekers…
- Water met munt
- Water met een schijf citroen
- Water met een stukje gember.
Je kan ze ook nog mengen, bijv citroen met munt of gewoon alledrie in een kan.
Bloemig
Op dit moment staat de vlier in bloei, twee bloemschermen in een kan met water en na een minuut of 10 heeft het water de smaak wel aangenomen. De schermen kun je gewoon in het water laten zitten.
Een roos in het water ziet er ook fantastisch uit. Het geeft een zachte subtiele smaak aan je water. Een echte aanrader.
Kruidig
Kruiden die je makkelijk in de tuin of in pot kan zetten op je balkon zijn: citroenmelisse en citroenverbena, heerlijk om een rustgevende kruidenthee van te zetten, maar ook geweldig in kruidenwater.. Tja en al genoemd bij de klassiekers: Munt (, het leuke is dat je tegenwoordig allerlei variéteiten hebt. zoalas appelmunt, ananasmunt, chocolade munt etc. en natuurlijk is er ook nog steeds de wat pittigere pepermunt. Je kunt dus heerlijk uitproberen welke jij het lekkerste vindt.
Fruitig
Eigenlijk kun je alle citrussen goed verwerken in water. Snijd een paar parten en doe de rest uitgeperst in je water, Maak combi’s van grapefruit met sinaasappel en limoen bijvoorbeeld.
Daarnaast kun je bessen verwerken in je water, rode blauwe, zwarte, enz/ Kijk wat er voor handen is en varieer met aardbei, framboos, braam al naar gelang de tijd van het jaar.
Appel en peer zijn ook geschikt, al zul je ze over het algemeen iets langer moeten laten trekken.
Technisch gezien valt komkommer onder de groenten, maar ook die kan prima in je water, snijd met een kaasschaaf in de lengte stroken af en krul die door je water heen.
Icetea
Zet een pot groene thee en laat deze afkoelen, de meest simpele ijsthee die je kan maken. Voeg eventueel wat citroen of sinaasappel toe naar smaak. Of experimenteer met ander fruit.
In principe kun je dit met elke thee doen, ook kruidenthee, naar gelang de soort thee of kruiden kan de smaak wel wat veranderen. Vaak moet je de thee wat sterker zetten, om de smaak te behouden als deze is afgekoeld. Wil je ‘m toch persé ön the rocks” drinken kies dan een moment ruim tussen 2 maaltijden in en drink met kleine slokjes, dan heeft je lijf in ieder geval de kans om de boel weer op te starten voordat je aan de volgende maaltijd begint.
Special combi’s
- Aardbeien met bascilicum
- Komkommer met rode peper, voor een bite ( niet doen als je toch al last heb van je maag of heetgebakerd bent van nature)
- Kaneelstokje, 5 kruidnagels, 1 perzik en 1 pruim in stukken
- Groene thee met kersen en limoen
- Heerlijk zoet: vijg met aardbei en appel
- Kamille thee (afgekoeld) met sinaasappel om heerlijk te ontspannen
- Ananas, granaatappel en een beetje salie
- Happy Bellly: venkel, koriander, komijn, zet hiervan warme thee en laat deze afkoelen.
Nou ja, het principe is duidelijk denk ik. Probeer, experimenteer en geniet!
Proost!