Deze week kwam het ter sprake in een van de yogalessen die ik geef: de griepepidemie is weer begonnen. Om me heen valt het tot nog toe wel mee, maar ook ik zag in de media “Mogelijk griepgolf in aantocht” al voorbij komen. Daarom een aantal simpele tips om de kans op een griep zo klein mogelijk te maken (of hem helemaal niet te krijgen).

Zorg voor regelmaat in je dag- en nachtritme

Sta vroeg op en ga vroeg naar bed en zorg voor voldoende slaap. Met de kippen van – en op stok zeg maar. Rond 6 uur opstaan helpt je om de dag rustig te beginnen, daarnaast helpt de Vata energie je om in beweging te komen. Het zorgt er ook voor dat je ’s avonds moe genoeg bent om op tijd je bed in te rollen. Uiterlijk om 22 uur is ideaal, tussen 22 en 2 uur ’s nachts is het pittatijd (net als overdag tussen deze tijdstippen) in deze periode van de nacht verwerk je de indrukken van de dag optimaal zodat er rust komt in je hoofd. Er is niet voor niks een uitspraak: de uren voor 12 uur tellen dubbel. 😉 En ja, het zal vast niet altijd lukken, maar hoe dichter je in de buurt komt…

Merk je dat ze ergens tussen 1 en 3 vaak wakker wordt, dan is de leverenergie wellicht overactief, kijk dan eens kritisch naar het tijdstip van je laatste maaltijd: eet eerder en lichter als het kan.

Zorg voor regelmaat in je voeding

Eet op min of meer vaste tijdstippen, met voldoende tijd er tussen. Als je op regelmatige tijden eet geeft dit rust in je lichaam, het weet wanneer er weer voeding aan komt en het heeft de tijd om het eten goed te verteren. Eet de grootste maaltijd rond het middaguur. Pitta, de energie van de transformatie is dan het sterkst en dat zorgt ervoor dat het spijsverteringsvuur hoog is. De vertering gaat dan makkelijker.

Drinken

Start de dag met heet water. Hiermee help je je spijsvertering op gang. Een schijf citroen of wat verse geraspte gember versterken het effect. Vaak is dat fijn, maar soms is het te veel van het goede en  kun je daarmee te veel “aangevuurd” worden. Ben je in de overgang en heb je vaak opvliegers, ben je sterk ontstekingsgevoelig, heb je huidklachten als acne, of loop je tegen een burn-out aan (brand je jezelf op), laat dan de citroen en gember even achterwege.

Drink niet te koud, zorg dat je drinken in ieder geval op kamertemperatuur is. Inderdaad, weer om te “kacheltje” lekker brandend te houden.

Koffie kan behoorlijk verstoren en wat mij betreft heeft kruidenthee de voorkeur, maar… als je de koffie niet wil laten staan dan is het beste tijdstip voor een bakkie leut: koffietijd! Inderdaad, zo ’s morgens rond een uur of 10, half 11. En ayurvedisch gezien is een scheutje melk in de koffie goed, dit neutraliseert de nadelige effecten deels.

Eet liefst rond 6 uur je laatste maaltijd, maar zeker niet later dan 20 uur zodat het eten grotendeels verteerd is voordat je gaat slapen en de lever geen overuren hoeft te draaien. Eet en drink het liefst zoveel mogelijk warm zodat je geen koude klets op je spijsverteringsvuur gooit en jouw “kacheltje” lekker blijft branden.

Adem!

Neem regelmatig de tijd om even bewust te ademen. Adem rustig in en ook weer rustig uit, wacht dan even tot de adem zich weer natuurlijk aandient en adem dan pas weer rustig in en rustig uit en wacht. Dit geeft rust in je dag en kan stress verminderen. En nog iets… als je een keer moet zuchten, onderdruk die zucht dan niet, maar laat hem rustig gaan. Loop je de hele dag te zuchten, dan is er wellicht iets anders aan de hand en is het een goed plan om eens kritisch naar je dag (of dagen) te kijken… (Tip: heb je problemen met de ademhaling, doe het eerst onder begeleiding. Een 1:1 sessie yoga kan je hierbij helpen)

Mini massage

Masseer regelmatig je vingers, maak een wat rollende beweging van de handpalm naar de nagel en trek eventueel heel zachtjes aan de vinger. Masseer ook de “zwemvliesjes” ertussen. Ditzelfde kun je doen met de tenen (bijvoorbeeld net voordat je naar bed gaat). Door de tenen en de handen te masseren stimuleer je de meridianen en kun je lichte energieblokkades verhelpen zodat de energie weer vrij kan stromen. Door de “zwemvliesjes” te masseren kun je de lymfe en daarmee het immuunsysteem ondersteunen. De meeste mensen vinden het sowieso fijn en ervaren het vaak als rustgevend.

Kruid je eten

Trek je keukenkastje maar open. 🙂 Gebruik specerijen als gember en kurkuma in je eten, deze verdrijven de kou en ondersteunen je spijsvertering, denk ook eens aan kruiden als tijm, marjoraan en rozemarijn. Ook deze zijn mild verwarmend. Een goede spijsvertering zorgt voor goede bouwstoffen voor je lichaam. Hoe beter dat functioneert, hoe beter de weerstand. Overigens kun je van deze specerijen en kruiden ook heerlijke theeën zetten. Tip: drink rozemarijn thee alleen overdag, het maakt je alert en kan er daardoor voor zorgen dat je moeilijk inslaapt.

Reduceer stress

Heb je veel stress omdat het leven je op dit moment veel voor je kiezen geeft, pak echt de rust op de momenten dat het kan, deel je zorgen of verdriet met anderen. Vraag hulp als het nodig is. En nee, het zit niet altijd in grote dingen en professionele hulp.  Soms is een knuffel of bij een ander aan tafel mogen aanschuiven al goud waard. En ben jij die ander? Iets geven geeft een goed gevoel :-).

Vang de zon!

Geniet van de zon als ie schijnt en maak een lekkere wandeling buiten, liefst in het bos of geniet van het strand. Kleed je goed op de temperatuur, niet te warm niet te koud. Dus, even de neus buiten de deur om te checken voordat je vertrekt. En als het regent, houd jezelf droog, zeker als het weer zich meer “herfstig” gedraagt dus met regen en wind. Wordt je toch nat, trek dan droge kleren aan (of neem ze mee als je weet dat je waarschijnlijk niet droog over komt)

Extra steuntje nodig?

Merk je dat je weerstand wat begint te zakken en ben je normaal gesproken verder gezond, dan kun je een kuurtje doen met echinaceatinctuur. Echinacea stimuleert de weerstand, met name de witte bloedlichaampjes. In de vorm van een kuur kun je deze 3x daags 20 druppels nemen. Reageer je altijd heel gevoelig op medicatie of natuurlijke middelen dan is 3x 10 druppels een goede startdosering. Let wel op: check het product dat je koopt, sommige producten zijn gemaakt van een extract en zijn daardoor sterker, de dosering moet je dan aanpassen, check daarvoor de verpakking of vraag advies aan een herborist of fytotherapeut. Gebruik je medicatie vraag ook dan eerst advies en overleg met je arts, in sommige gevallen gaat het echt niet samen! Echinacea kent nog een paar contra-indicaties: gebruik het liever niet als je een auto-immuunziekte hebt (dan staat je susteem al ‘aan”) of als je een allergie hebt voor planten van de composieten-familie (o.a. goudsbloem, kamille en arnica)

Het heeft trouwens alleen zin om echinacea een korte periode te gebruiken. Het zet je immuunsysteem “aan” en meer “aan” dan gewoon “aan” gaat het niet worden.

Er zijn nog meer kruiden die je immuunsysteem kunnen ondersteunen, maar daarover schrijf ik nog een keer een aparte post.

Dus… Luister naar je lichaam

Eigenlijk de nummer 1 tip… Neem rust als je moe bent, eet als je echte honger hebt (dat is iets anders dan trek in snaai), drink als je dorst hebt. Dat kan in eerste instantie soms als honger voelen, dus voel nog een keer goed! Ga op tijd naar de wc zodat je je afvalstoffen goed kwijt raakt.

Kortom: de ouderwetse rust, regelmaat en reinheid zijn nog steeds van toepassing (hoewel ik het zelf liever ritme noem 😉 Volg de tips en mocht je ondanks alles dan toch nog geveld worden door de griep, heb dan compassie met jezelf en ziek goed uit. Ik wens je een gezonde winter toe!