Magnolia in de lente tijdens natuurlijk paaseieren schilderen

Ostara, Pasen en Paaseieren…

Lente, bloesembomen, Ostara. De zon straalt zijn warme stalen op mijn gezicht. Wat een heerlijke dag. Ik geniet van de bloesems, de magnolia die in bloei staat, de vogels die zingen, het steeds vroeger licht worden. Zalig die lente. Een tijd om te vieren! En dat kan op veel manieren.

Met Pasen in aantocht, is het tijd om het weer eens te hebben over een kleurrijke traditie: paaseieren! Je kent vast het oude rijmpje: “Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei…” Een stukje nostalgie dat je vast bekend voorkomt.

Pasen en eieren…

Maar wist je dat die eieren eigenlijk niks met Pasen te maken hebben? Deze traditie van oorsprong ontstaan uit de oude gebruiken van Ostara. Ostara, een oud heidens feest, markeert het begin van de lente en viert de balans tussen dag en nacht, vruchtbaarheid en nieuw leven. De oude rituelen, waarbij eieren symbool stonden voor vruchtbaarheid en nieuw leven, werden later opgenomen in het Paasfeest toen de kerk ze niet kon uitbannen…

Nu, als je toch besluit om eieren te kleuren, waarom dan niet op de natuurlijke manier? Het leuke is dat je waarschijnlijk al ingrediënten in huis hebt 🙂 of in de tuin, die perfect zijn voor het kleuren van eieren. Denk eens aan prachtige tinten die je kunt krijgen door simpelweg uienschillen of bietjes te gebruiken. En wist je dat je ook (niet giftige!) bloemen en bladeren kunt gebruiken om mooie patronen op je eieren te creëren? Denk aan berkenblad, madeliefjes of klaverblaadjes.

Paaseieren kleuren

Hier is een handige lijst met kleuren en de natuurlijke kleurstoffen die je kunt gebruiken. Afhankelijk van de hoeveelheid kleurstofmateriaal wordt je kleur meer of minder intensief. Laat je verrassen!

 • Blauw: Bosbessen, Rode kool

 • Bruin: Koffieprut, instant koffie, (zwarte) thee

 • Geel: Groene thee, schil van gele ui, kerrie, komijn, sinaasappel- of citroenschillen

 • Groen: Spinazie, peterselie, wortelgroen, groene appelschillen, maté thee

 • Goudbruin: Kurkuma of geelwortelpoeder

 • Oranje: Gepureerde wortels, paprika

 • Paars: Hibiscusthee, rode wijn, rode druivensap

 • Rood: Granaatappel, cranberry, schil van rode ui, bietjes

 • Roze: Rode uien, frambozen, lindebloesem

Hoe ga je te werk?

 • Leg de eieren op de bodem van een pan en zorg ervoor dat ze volledig onder water liggen.
 • Als je met blaadjes of bloemen werkt, leg ze dan eerst op de eieren en maak ze vast met touwtjes of stop het geheel in een pantykous en knoop deze dicht.
 • Voeg een theelepel azijn per 4 eieren toe om de kleur te versterken en te behouden.
 • Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de eieren ongeveer 15 minuten koken.
 • Laat de eieren afkoelen en bewonder je kleurrijke creaties.
 • Bedenk wel dat de eieren de smaak van de kleurstof kunnen aannemen, wat soms lekker is en soms niet. Zorg dus voor wat reserve-eieren als je ze ook wilt eten.

Ode aan de lente

Dus, of je nu net Ostara gevierd hebt of Pasen viert, of niets, laat deze tijd in ieder geval een ode zijn aan de lente en de vruchtbaarheid van het leven, zoals gevierd tijdens Ostara. En geniet vooral van het maken en delen van jouw kleurrijke paaseieren met vrienden en familie!

Herbal Spring Retreat

Zaterdag 4 mei 2024 10-17 uur in Blitterswijck
Dompel je een dag in kruiden èn rust. Een dag echt helemaal voor jou. Na deze dag voel je je heerlijk in balans We starten met een korte meditatie om even helemaal te landen. De dag bestaat verder uit een wandeling door de mooie natuur van Blitterswijck waarbij je zintuigen geprikkeld worden, een herbal voetbad met voeten (zelf)massage, een heerlijk gezichtsmasker met kruiden op jouw huid afgestemd. En als toetje een Rose medicine yoga nidra.
Tussen de middag is er een gezonde lunch, uiteraard met kruiden. Kosten 111 euro. Deze dag is echt een cadeau voor jezelf.
Er is nog geen aanmeldpagina, maar je kan je wel al per mail aanmelden: info@ayurvedaenmeer.nl