Madeleine van den Hoek Natuurlijk leven academie

Als klein meisje al was ik gefascineerd door de natuur en vond ik het heerlijk lange wandelingen te maken door het bos en tussen de weilanden.

Er was vanalles te zien en ik kwam heerlijk tot rust. Al jong had ik mijn eigen stukje tuin waar ik bloemen en aardbeien kweekte. (Het duurde natuurlijk altijd veel te lang voordat die rijp waren ; )

Het was al snel duidelijk dat mijn interesse bij natuur en gezondheid lag, maar het heeft lang geduurd voordat het echt zover was dat ik uiting kon gaan geven aan waar mijn hart ligt.

 

Missie

Mijn kennis en kunde wil ik met liefde inzetten voor de gezondheid van anderen. Met passie draag ik tijdens workshops en andere activiteiten mijn vak uit door middel van verhalen, kennis en ervaring, en respect voor mens en natuur, met als doel jong en oud (en iedereen daar tussen) te laten ervaren wat het voor hen kan betekenen.

Over Madeleine

Samen werken aan gezondheid

MENS…

eigenaresse van Leven bij Cerridwen, duizendpoot, herborist in hart en nieren,  natuurgeneeskundige, yogadocent, natuurfotografe, verhalenverteller, luisteraar, onderzoeker,  gepassioneerd docent, verhelderaar, moeder van een bijzondere zoon, keukengodin en dat dan vooral voor vrienden, geeft oude meubelen een nieuw leven, natuurliefhebber, hondenbaas, kattendienaar en paardenmeisje,   wandelaar op het soms uitdagende levenspad, nog altijd leerling van het leven, wijze vrouw.

Kennis, kunde en ervaring

 

Werk in de gezondheidszorg

Na het VWO heb ik jarenlang op verschillende plaatsen in de gezondheidszorg gewerkt, in een ziekenhuis, bij een huisarts en bij een bedrijf dat orthopedische hulpmiddelen maakt. Toch bleef het kriebelen en vond ik niet wat ik zocht in de reguliere opleidingen en werk.
Mede getriggerd door gezondheidsproblemen van mensen in mijn directe omgeving en door de nodige uitdagingen op mijn levenspad, ben ik verder gaan zoeken.

 

Kruiden- en natuurgeneeskunde

Sinds 1993 heb ik veel cursussen en opleidingen gevolgd op het gebied van geneeskrachtige kruiden, (orthomoleculaire) voeding, Schüssler celzouten, Bachbloesemremedies, aromatherapie en Touch for Health. Ik ben gediplomeerd herborist (opleiding De Sprenk).
Een herborist is een kruidendeskundige die beschikt over een zeer brede kennis van gezondheidsbevorderende planten, van (ecologische) kweek en verzorging, tot oogst en verwerking in gezondheidsbevorderende producten en die kan adviseren over de inzet daarvan bij bepaalde klachten, veelal in combinatie met een gezonde voeding. Een prachtig beroep waarbij de ambachtelijke kennis van vroeger gecombineerd wordt met de wetenschappelijke kennis van nu. Daarnaast ben ik in het bezit van een diploma HBO medische basisvakken (Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen Arnhem), een must voor iedere natuurgeneeskundige.

 

Yoga

Op mijn 20e volgde ik mijn eerste yogales en kwam ik in aanraking met meditatie. Met af en toe een pauze, soms een haat-liefde verhouding met yoga en een zoektocht naar een nieuwe docent of een andere yogavorm die op dat moment meer passend was, ontwikkelde ik mezelf langzaam maar zeker op het yogapad. Met veel plezier heb ik  de door de Vereniging van Yogaleerkrachten Nederland erkende Pureyoga docentenopleidingen op het gebied van basis hatha yoga & kinderyoga,  tieneryoga en zwangerschapsyoga succesvol afgerond. Daarnaast heb ik verschillende bijscholingen gevolgd, zoals yoga en hormonen en yoga nidra. Mede door mijn medische basis en jarenlange ervaring in de orthopedische richting kan ik lessen goed op de persoon aanpassen, ook als het om “moeilijkere lijven” gaat.

 

Natuur en psyche

Altijd al ben ik gefascineerd geweest door de menselijke psyche. Waarom reageert de één (een soort van) relaxed op een heftige situatie en waarom trekt een ander dezelfde situatie totaal niet? In mijn leven liep en loopt mijn pad steeds samen op met mensen met psychische aandoeningen. Ze waren en zijn dierbaar en waardevol voor mij en ik kan in hun anders zijn ook hun kracht zien. Jaren gelden kwam ik zelf in een burn-out terecht. Dat was een pittige uitdaging, maar ook een groot cadeau. Het leerde me weer genieten van de kleinste dingen en liet mij onder andere de kracht van de natuur en de natuurlijke ritmes ervaren. Ik zie de natuur als helend en als helper op je pad. Een universitaire module neuropsychologie, scholing in wandelcoaching, coaching bij AD(H)D, stressbeheersing, hNLP, helende verhalen, ontspanningstechnieken en de nodige bijscholingen over stress, depressie, ADHD en autisme waren daarom een natuurlijke keuze en een prachtige aanvulling op het palet.

 

Ayurveda

Sinds een aantal jaren verdiep ik mij in Ayurveda.  Deze meer dan 5000 jaar oude geneeswijze komt oorspronkelijk uit India. Ayurveda brengt mij verdieping en verbinding. Verbinding tussen lichaam, geest en ziel, maar ook tussen alles wat ik ontwikkeld, ervaren en geleerd heb.

De ayurvedische massage raakte door het werken met prachtige kruidenoliën weer mijn kruidenhart en maakte mij bewust van de kracht van mijn helende handen. De ayurvedische voedingsleer bevestigt mij er nogmaals in dat er geen standaard dieet bestaat. Alles is maatwerk en daarin zit zowel de kracht van Ayurveda alsook mijn kracht. Haar allesomvattende karakter en de filosofie die hieraan ten grondslag ligt maken dat ik mij hiermee blij en verbonden voel.  Aan het eind van mijn opleiding heb ik 3 waardevolle weken stage gelopen bij De kliniek van Sri Krishna Ayurveda in Kerala India en inmiddels ben ik ayurvedisch parctitioner.

 

Aansluiting en erkenning

Ik ben lid van het Herboristengilde en ben als natuurgeneeskundige aangesloten bij de V.B.A.G. en R.B.C.Z. Mijn natuurlijke drive naar diepgang zorgt ervoor steeds bij te willen leren en te blijven onderzoeken. Dit doe ik zowel door bij- en nascholing te volgen, maar ook door veel zelfstudie. Op deze manier verbreed en verdiep ik steeds mijn kennis.

contactgegevens

Bedrijfsnaam

Leven bij Cerridwen - Ayurveda en meer

Bezoekadres:

Complementair Centrum De Watermolen

Molenrand 3, 5421VZ Gemert

Postadres:

Lucas Gasselstraat 54

5701BR Helmond

Mobiel: (+31) 06-18760855

Email: info@ayurvedaenmeer.nl

K.v.K.:

 

Kaartje Ayurveda en meer

volg mij via