Recept Agni booster : Gember pickle  

Agniboosters zijn er speciaal om het spijsverteringsvuur te stimuleren. Je neemt ze voor de maaltijd. Een klein hapje, ergens tussen een theelepel en een eetlepel, zoveel je hebben kan. Het is een soort aperitief, maar dan net even anders. 😉 Er zijn talloze recepten voor agni boosters, vandaag het recept van een gember pickle.

Gember is een prachtig specerij. Het is fantastisch voor kapha en smelt een overdaad aan kapha weg dat is opgebouwd. Het helpt met je gewichtsbeheersing, doordat het de agni (spijsverteringsvuur) aanzet en je hongergevoel doet  verzachten en doet nog veel meer.   Win -win! Maak flink wat dan kun je meteen een tijdje vooruit.

Wat heb je nodig

  •       ½ pond verse gemberwortel
  •        Citroensap, vers geperst (hoeveelheid kan per keer verschillen! Zie verderop)
  •        3 ½ theelepel kurkuma(poeder)
  •        ¾ theelepel himalayazout
  •        Weckpot of iets dat erop lijkt, in ieder geval met een luchtdicht afsluitbaar deksel

Hoe maak je het

De eerste stap is meteen het meeste werk maar het is het absoluut waard! Schil alle gember. Een kleine truc:  met de ronding van een lepel kun alle schilletjes weg kan halen op plekken waar je niet zo makkelijk bij kan. En ja, alle schil moet er echt af.

Daarna snijd je de gember in hele kleine stukjes.  Het maakt niet uit hoe je ze maakt, rond, vierkant, wat jij leuk vindt . Leg de gesneden gember op een keukendoek en strooi het zout over alle stukjes. Alles moet bedekt zijn.

Doe nu alle gember in de pot. Doe de kurkumapoeder erbij en meng het goed door elkaar. Neem verse citroen en knijp zoveel citroenen uit dat het alle gember bedekt en ongeveer 2-3 cm onder staat. Hoeveel citroenen je nodig hebt zal per keer wat verschillen.

Doe je pot stevig dicht en goed schudden maar!

Houdbaarheid: Je kan deze pickle tot 4 weken bewaren in  de koelkast.

Eet er elke dag wat van vóór je maaltijd als agnibooster. Geniet van deze kickstart voor je spijsvertering!

Tip: als het je lukt om verse kurkuma te vinden dan kun je dat op dezelfde manier behandelen als de gember en samen mengen. Het heeft dezelfde voordelen als gember!

Noot: als je last hebt van brandend maagzuur dan is deze agnibooster niet geschikt voor jou. Kauw dan na de maaltijd op wat geroosterde venkelzaadjes.