Zevenblad is een fantastisch kruid! Menig tuinier zal dat niet met me eens zijn omdat het in de tuin bijna niet uit te roeien is, maar ik heb goed nieuws! Je kunt het namelijk gewoon eten! Dus…. if you can’t beat it, just eat it!

Zowel de wortel als het blad zijn prima culinair toe te passen.  Stop het in de quiche, de soep,  stoof het of maak er een geweldige pesto van! Naast deze culinaire kwaliteiten drijft het vocht af en is doet het vaak mooie dingen bij jicht. Je leest er in dit blog alles over …

Zevenblad: Meer dan alleen maar onkruid

Maar laten we eens dieper ingaan op de verborgen kwaliteiten van dit groene wonder. Zevenblad, ook bekend als Aegopodium podagraria, is niet zomaar een willekeurig onkruid dat je tuin overneemt. Het heeft een rijke geschiedenis als een kruid met medicinale en culinaire toepassingen. In de volksgeneeskunde werd het gebruikt voor het behandelen van diverse kwalen.

Ook Madame Grieve, een gerenommeerde Britse kruidenkundige uit de vroege 20e eeuw, beschreef Zevenblad als een waardevol kruid in haar boek “A Modern Herbal”. Ze prees het vermogen van Zevenblad om ontstekingen te verminderen en noemde het een effectief middel bij gewrichtsproblemen en reuma. Madame Grieve erkende ook de voedingswaarde van Zevenblad en noemde het een goede bron van vitamine C en mineralen. Laten we ons daarom in dit blog eens concentreren op de culinaire kant van deze groene held.

Culinaire Ontdekkingen met Zevenblad

Waar te beginnen met alle culinaire mogelijkheden die zevenblad biedt? Laten we eens beginnen met een klassieker: zevenbladpesto. Een frisse, kruidige draai aan het traditionele recept, perfect om je pasta op te fleuren of als smaakmaker voor andere gerechten. En het mooie is dat je het gemakkelijk zelf kunt maken met een handvol ingrediënten en een blender.

Maar de veelzijdigheid van zevenblad stopt hier niet. Wat dacht je van een verfrissende zevenbladsalade met wat geitenkaas en walnoten? Of voeg het toe aan je groene smoothie voor een extra boost aan vitaminen en mineralen. En laten we de mogelijkheid om zevenblad in te maken niet vergeten. Gebruik het als een alternatief voor ingemaakte komkommers of maak er een heerlijke chutney van om je kaasplankje compleet te maken.

Recept Zevenbladpesto

Ingrediënten:

  • 40 gram pijnboompitten
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • —olijfolie
  • — een soepkop met gesneden zevenblad
  • eventueel een teentje knoflook

Bereiding

  • Doe de ingrediënten, behalve de olijfolie, in een maatbeker en maak deze klein met de staafmixer.
  • Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe tot een smeuïge zo goed als egale massa ontstaat.
  • Doe deze over in een schone pot en giet er nog een klein beetje olijfolie overheen. Bewaar in de koelkast.

Deze pesto is fantastisch om bijvoorbeeld gevulde tomaatjes te maken. Cherry tomaatjes zijn hiervoor het makkelijkst. Snijd ze door midden, haal de pitjes eruit en vul ze vervolgens met wat pesto. Heerlijk als snack tussendoor of bij een salade.

Zevenblad: Een Gezonde Toevoeging aan Je Dieet

Naast zijn culinaire eigenschappen staat zevenblad ook bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Het zit boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan je dieet. Het kan helpen bij het verlichten van ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering en zelfs het versterken van het immuunsysteem. Dus waarom zou je het laten woekeren in je tuin als je het kunt gebruiken om je lichaam te voeden en te ondersteunen?

Pas Op voor Overmatig Gebruik

Maar zoals met alles geldt ook voor zevenblad: alles met mate. Ondanks al zijn goede eigenschappen kan overmatig gebruik van zevenblad leiden tot problemen. Het bevat namelijk oxaalzuur, dat in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dus geniet van zevenblad, maar houd het binnen redelijke grenzen en wissel af met andere groenten en kruiden om een gebalanceerd dieet te behouden.

Zevenblad oogsten

Let op! Zorg dat je 200% zeker weet dat het echt zevenblad is en niet een van zijn giftige familieleden! Heb je zelf geen zevenblad in de tuin en wil je het ergens anders oogsten, let er dan op dat de oogstplek schoon is (niet naast de snelweg, geen vervuiling, geen landbouwgif en you get the idea…)

Zevenblad in de Tuin: Meer dan Alleen Onkruid

Maar laten we niet vergeten dat zevenblad niet alleen een culinaire en medicinale schat is, maar ook een waardevolle bondgenoot in de tuin. Ja, je leest het goed. Dit ogenschijnlijke onkruid kan eigenlijk een positieve invloed hebben op je tuin. Het helpt bij het verbeteren van de bodemstructuur, het vasthouden van vocht en het bieden van habitat en voedsel voor nuttige insecten en kleine dieren. Dus voordat je het rigoureus uitroeit, overweeg eens om het een plekje te gunnen in je tuin als een natuurlijke bodembedekker of als onderdeel van een polycultuursysteem.

Conclusie: If you can’t beat it, just eat it!

Dus zevenblad is veel meer dan alleen maar onkruid. Het is een veelzijdig kruid met culinaire, medicinale en tuinbouwkundige toepassingen. Dus voordat je het volgende keer uit je tuin rukt, denk er eens over na hoe je het kunt omarmen en integreren in je leven. Want zoals het oude gezegde luidt: if you can’t beat it, just eat it!

De Tao van Cerridwen

Zevenblad is een van de kruiden die aandacht krijgen in de Tao van Cerridwen het jaar programma over gezonder en gelukkiger oud worden, Natuurlijk!

Nieuwsgierig wat nog meer in het jaarprogramma zit? Klik hier